Tuotesertifioinnit
Tuotesertifioinnit
Tuotesertifioinnit voidaan jakaa kahteen erilaiseen kategoriaan, CE-merkintään tarkoitettu tuotesertifiointi tai ns. vapaaehtoinen tuotesertifiointi. Jäljempi on yrityksille, jotka tuottavat vain palvelua CE-merkittävään tuotteeseen. Tässä tapauksessa yritys ei siis omista tuotetta, eikä siten voi luonnollisesti myöskään kiinnittää tuotteeseen CE-merkintää.
CE-merkintään tarkoitettu tuotesertifiointi:
Euroopan parlamentin ja neuvoston hyväksymä asetus (305/2011) edellyttää CE-merkintää, kun tuote kuuluu harmonisoidun standardin soveltamisalaan.
Esimerkiksi standardit
EN 1090-1
ja
EN 13084-7
ovat harmonisoituja (standardi on julkaistu Euroopan Unionin virallisessa lehdessä) ja näiden standardin soveltamisalojen tuotteille vaaditaan suoritustasoilmoitus (Dop) ja CE- merkintä, kun ne saatetaan markkinoille Suomessa tai muualla EU-maissa.
Näiden standardien mukaisen CE-merkinnän kiinnittämisen edellytyksenä on ilmoitetun laitoksen tekemä tehtaan ja sisäisen laadunvalvontajärjestelmän hyväksyntä ja valvonta (sertifiointi).
Todistus (sertifikaatti) tehtaan sisäisestä laadunvalvonnasta edellyttää:
- Yrityksellä on kyseessä olevan standardin mukainen toiminnassa oleva, kirjallinen kuvaus tehtaan sisäisestä laadunvalvonnasta (FPC eli Factory Production Control).
- Yritys on ottanut FPC järjestelmän käyttöön
- Ilmoitettu laitos on arvioinut yrityksen tehtaan ja FPC järjestelmän toimivuuden ko. standardien vaatimusten mukaisesti.
Ennen tuotteen saattamista markkinoille yrityksen tulee laatia tuotteesta suoritustasoilmoitus (DoP) ja kiinnittää tuotteeseen CE-merkintä. ”CE-merkintä on kiinnitettävä rakennustuotteeseen tai siihen kiinnitettyyn etikettiin näkyvästi, helposti luettavasti ja pysyvästi. Jos tämä ei tuotteen luonteen vuoksi ole mahdollista tai perusteltua, se on kiinnitettävä pakkaukseen tai mukana oleviin asiakirjoihin.” (CPR 9. artikla)
Vapaaehtoinen tuotesertifiointi:
Vapaaehtoinen tuotesertifiointi voi olla tyypillistä esimerkiksi pintakäsittelyä tekeville yrityksille (märkämaalaus tai sinkitys). Käytännössä sertifiointiprosessi on samanlainen, kuin CE merkintään johtava sertifiointi. Lue lisää: EN 1090-2 vapaaehtoinen tuotesertifiointi.
DEKRAn sertifiointipalvelu tekee tehtaan ja sen sisäisen laadunvalvonnan (FPC) arvioinnin ja myöntää sertifikaatin tuotannon sisäisen laadunvalvonnan vaatimustenmukaisuudesta.
EN 1090-1 sertifiointi
DEKRAn sertifiointipalvelu tekee tehtaan ja sen sisäisen laadunvalvonnan (FPC) arvioinnin ja myöntää sertifikaatin tuotannon sisäisen laadunvalvonnan vaatimustenmukaisuudesta.
EN 13084-7 sertifiointi
Vapaaehtoinen tuotesertifiointi on tarkoitettu yrityksille, jotka tuottavat vain palvelua esimerkiksi CE-merkittävään tuotteeseen. Tällöin yritys ei omista tuotetta (eikä siten voi luonnollisesti myöskään kiinnittää tuotteeseen CE-merkintää).
EN 1090-2 sertifiointi
Yritykselle myönnetty ISO 45001 sertifikaatti osoittaa, että työterveys ja -turvallisuus kuuluvat yrityksen jokapäiväisiin rutiineihin.
ISO 45001 sertifiointi
ISO 14001 -sertifioinnin avulla voit osoittaa aktiivisen sitoutumisesi ympäristöön ja luontoon ja siten hyötyä sen tuomasta kilpailueduista!
ISO 14001 sertifiointi
DEKRA tarjoaa maailman tunnetuimman johtamiseen tarkoitetun toimintajärjestelmän sertifioinnin.
ISO 9001 sertifiointi
Kansainvälinen ISO 3834 -standardiperhe kattaa metallien sulahitsaukseen liittyvät prosessit.
ISO 3834 standardiperhe
FINAS-akkreditointi
S 048 SFS-EN ISO/IEC 17065
DEKRA Finas -tiedot:
https://www.finas.fi/toimijat/Sivut/default.aspx#k=dekra
Ilmoitettu laitos
Notified Body, NoBo
Nro: 0875 (ex. 2656)
S053