Laadunhallintajärjestelmä ISO 9001

10.9.2024

ISO 9001:n periaatteet ja hyödyt

ISO 9001 on maailmanlaajuisesti tunnustettu laadunhallintajärjestelmien standardi. Se on suunniteltu auttamaan kaikenkokoisia ja -alaisia organisaatioita parantamaan prosessejaan, tuotteitaan ja palvelujaan sekä lisäämään asiakastyytyväisyyttä. Standardin on kehittänyt Kansainvälinen standardisoimisjärjestö (ISO), ja sitä käyttää yli miljoona organisaatiota yli 170 maassa. Tutustutaan tarkemmin tähän maailmanlaajuisesti käytössä olevaan laadunhallintajärjestelmään. Tässä artikkelissa vastaamme seuraaviin kysymyksiin:

  • Mitkä ovat ISO 9001:n periaatteet?
  • Onko ISO 9001 -sertifikaatti pakollinen?
  • Miten yrityksestäni tulee ISO 9001 -sertifioitu?

Laadunhallintajärjestelmä ISO 9001; 10 lukua

ISO 9001 asettaa laadunhallintajärjestelmän vaatimukset, mukaan lukien prosessit, menettelyt ja toimintaperiaatteet, jotka organisaatioiden on otettava käyttöön varmistaakseen, että ne täyttävät asiakkaidensa tarpeet ja odotukset. Standardi rakentuu kymmenestä luvusta, joista kukin käsittelee laadunhallinnan tiettyä osa-aluetta. Ne tarjoavat puitteet tehokkaalle laadunhallinnalle, ja ne voivat auttaa organisaatioita parantamaan yleistä suorituskykyään. Kymmenen lukua ovat:
1. Soveltamisala: Tässä luvussa määritellään laadunhallintajärjestelmän soveltamisala ja organisaatiota koskevat vaatimukset.
2. Normatiiviset viittaukset: Tässä luvussa yksilöidään standardit tai määräykset, joita organisaation on noudatettava laadunhallintajärjestelmässään.
3. Termit ja määritelmät: Tässä luvussa annetaan standardissa käytettyjen keskeisten termien määritelmät.
4. Organisaation konteksti: Tässä luvussa edellytetään, että organisaatio ymmärtää sisäisen ja ulkoisen kontekstinsa, mukaan lukien sidosryhmät ja toimintaympäristö.
5. Johtaminen: Tässä luvussa edellytetään, että ylin johto osoittaa johtajuutta ja sitoutumista laadunhallintajärjestelmään.
6. Suunnittelu: Tässä luvussa edellytetään, että organisaatio suunnittelee laadunhallintajärjestelmänsä, mukaan lukien laatutavoitteiden asettaminen ja tarvittavien resurssien määrittäminen.
7. Tuki: Tässä luvussa edellytetään, että organisaatio huolehtii laadunhallintajärjestelmän toteuttamiseen ja ylläpitämiseen tarvittavista resursseista, infrastruktuurista ja tuesta.
8. Toiminta: Tämä luku kattaa tuotteiden ja palvelujen toimittamiseen liittyvät prosessit, mukaan lukien tuotesuunnittelu, tuotanto ja toimitus.
9. Suorituskyvyn arviointi: Tässä luvussa edellytetään, että organisaatio seuraa ja arvioi laadunhallintajärjestelmänsä tehokkuutta.
10. Parantaminen: Tässä luvussa edellytetään, että organisaatio parantaa laadunhallintajärjestelmäänsä jatkuvasti seuranta- ja arviointitoimiensa tulosten perusteella.

Pitäisikö yritykseni hakea ISO 9001 -sertifiointia?

ISO 9001 ei ole pakollinen, mutta asiakkaat, sääntelyviranomaiset ja muut sidosryhmät vaativat sitä usein. Joillakin toimialoilla yritykset vaativat toimittajiltaan ISO 9001 -sertifiointia voidakseen tehdä liiketoimintaa niiden kanssa.
Sen lisäksi, että ISO 9001:n käyttöönotto on tärkeää sidosryhmille, se voi tarjota organisaatiolle monenlaisia etuja. Näitä etuja ovat muun muassa tehokkuuden ja toimivuuden parantuminen, asiakastyytyväisyyden lisääntyminen, hukan ja virheiden väheneminen sekä maineen ja markkinoitavuuden paraneminen. ISO 9001 -sertifiointi voi myös auttaa organisaatioita osoittamaan sitoutumisensa laatuun ja täyttämään asiakkaiden ja sääntelyn vaatimukset.

ISO 9001 -sertifioinnin saaminen

Saadakseen ISO 9001 -sertifikaatin organisaation on läpäistävä virallinen auditointi, jonka suorittaa ulkopuolinen sertifiointielin, kuten DEKRA. Auditoinnissa arvioidaan, noudattaako organisaatio standardin vaatimuksia ja arvioidaan sen laadunhallintajärjestelmän tehokkuutta. Jos organisaatio täyttää standardin vaatimukset, sille myönnetään sertifikaatti.